top of page

Beachhandball materiaal & regels

Iedere sport heeft zijn eigen materiaal. Zo ook bij beach handball. We maken je graag wegwijs in de beachsport producten en desgewenst kunnen we je op weg helpen en adviseren bij het aanschaffen of huren van producten. De basis kennis hebben we reeds op deze pagina vermeld, maar voor ieder product bestaat er een veelvoud aan informatie. 

Het team

Beachhandball speel je in teams van 3 tegen 3 personen en een keeper op ieder doel.

 

Naast het veld mag je nog maximaal 6 wisselspelers hebben waarbij wisselen op ieder moment is toegestaan vanaf het eigen wisselvak waarbij er altijd maar 3 veldspelers en een keepr in het veld mogen staan.  

Wedstrijden zijn er in heren, dames en mix samenstellingen. 

NK Beach Handbal 2018 Dag 2 img 0915.jpg
Het speelveld

Het speelveld bestaat uit een rechthoek van 27 bij 12 meter waarbij op minimaal 40 cm zand wordt gespeeld. 

Het speelveld is opgedeeld in 2 doelgebieden van 6 meter x 12 meter. Het middenspeelveld bedraagt daarmee 15 x 12 meter. 

Het doelgebied wordt door middel van belijning aangegeven. 

De veldbelijning is 5 tot 8 cm breed. 

NK Beach Handbal 2018 Dag 2 img 0909.jpg
Het doel

Het beachhandball doel is 2 meter hoog en 3 meter breed. De afstand wordt bepaald van het zand tot onderkant van de lat en tussen de palen. 

Tussen de palen ligt geen belijning. 

NK Beach Handbal 2018 Dag1 img 158.jpg
De bal

Beachhandball speel je met een ronde, stroeve bal. De herenbal weegt tussen de 350 en 370 gram met een omtrek van 54 tot 56 centimeter. De damesbal weegt tussen de 280 en 300 gram en heeft een omtrek van 50 tot 52 centimeter. Voor kinder wedstrijden kan een nog kleinere bal worden gebruikt. 

Beachhandbal-1 (1).jpg
De regels

Een beachhandball wedstrijd wordt gespeeld in 2 perioden van 10 minuten. Iedere periode wordt er een winnaar bepaald, als de officiele tijd voorbij is wordt er door middel van het 'golden goal' principe een winnaar bepaald. De stand van de eerste periode wordt dus niet meegenomen naar de 2e periode. Tussen de periode in is een pauze van 5 minuten. Als 1 team beide periodes wint heeft dit team de wedstrijd gewonnen. Als beide teams een periode hebben gewonnen volgt er een shoot out omdat iedere wedstrijd een winnaar moet hebben. 

NK Beach Handbal 2018 Dag 2 img 0156.jpg
bottom of page